Tilan eläimet ja niiden hoito

Pihvirotuna: Aberdeen angus, emolehmät, hiehot ja sonnit

Alkuperäisrotu: Itäsuomenkarja (kyyttö), emolehmät, hiehot ja sonnit

Kanat 46 + 1 kukko

Viljelemme kaikki karjanrehut omalla tilalla. Koko pinta-alamme on luomutuotannossa. Luomusopimuksen olemme tehneet v.1996, jolloin peltoviljely siirtyi luomuun ja eläimet v. 1998. Luomutarkastaja käy vähintään kerran vuodessa tarkastamassa viljelyn ja eläimet. Eläinten ruokinnasta, lääkinnästä ym. pidetään tarkkaa kirjanpitoa. Kuulumme Nasevaan ja eläinlääkärimme kanssa on tehty eläinten terveydenhuoltosopimus, joka käydään läpi vuosittain eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri hoitaa sairaat eläimet tarpeen mukaan. Eläinten lääkinnässä on rajoituksia tavanomaisia eläimiä enemmän.

Ruokinnan runko on nurmisäilörehu, jossa on valkuaisena apilaa ja rehumailasta. Välipalana syötämme lisäksi kuivaa heinää. Eläimille ei syötetä ollenkaan viljaa. Suurin osa eläimistä mahdollisuuksien mukaan laitumilla kesällä, mutta koska koko karjalle ei riitä laitumia talouskeskuksen lähellä täydelliseen ruokintaan niin osalla on oleskelulaidun, ja ruokintahäkit. Osa sonneista ja hiehoista oleilee ulkona myös talvella lähilaitumilla, jossa kuivitetut katokset ja ruokintahäkit sekä sulana pidetty vesi. Angussonnit on luonteeltaan rauhallisia ja laidunnus onnistuu hyvin, kyyttösonnit vaihtelevasti 🙂

Ostorehuna vain luomutuotantoon sallitut kivennäiset.

Ensimmäiset omat angusvasikat syntyivät keväällä 2015. Ensimmäiset emot ovat vapautettu teineinä Huittisten vankilasta! Nyt kaikki angusteuraseläimet on meillä syntyneitä ja kasvaneita.

Itäsuomenkarjaa meillä on ollut kauemmin, kaikki teuraseläimet ovat meillä syntyneitä ja kasvaneita.

KANAT

Kanamme on hankittu Haaviston siitoskanalasta Paneliasta, rotu brown nick. Luomuhautomoita ei Suomessa varsinaisesti ole, vaan muutamat isot siitoskanalat kasvattavat nuorikot luomumunituskanaloihin Eviran kanssa tehdyllä sopimuksella, luomuehtojen mukaisesti Eviran valvonnassa. Haaviston kanala on yksi näistä. Kanat ruokitaan pääasiassa omalla viljalla, lisänä kanankalkki ja hitusen luomurypsiöljyä, sekä luomurehutiivistettä, sekä viljan oraita, luomuporkkanaa.

Tilallamme viljellään myös viljaa; luomukauraa hiutaleiksi  ja luomuvehnää.