Tilan eläimet ja niiden hoito

Pihvirotuna: Aberdeen angus, emolehmät, hiehot ja sonnit

Alkuperäisrotu: Itäsuomenkarja (kyyttö), emolehmät, hiehot ja sonnit

Kanat 48 + 1 kukko

Viljelemme kaikki karjanrehut omalla tilalla. Koko pinta-alamme on luomutuotannossa. Luomusopimuksen olemme tehneet v.1996, jolloin peltoviljely siirtyi luomuun ja eläimet v. 1998. Luomutarkastaja käy vähintään kerran vuodessa tarkastamassa viljelyn ja eläimet. Eläinten ruokinnasta, lääkinnästä ym. pidetään tarkkaa kirjanpitoa. Kuulumme Nasevaan ja eläinlääkärimme kanssa on tehty eläinten terveydenhuoltosopimus, joka käydään läpi vuosittain eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri hoitaa sairaat eläimet tarpeen mukaan. Eläinten lääkinnässä on rajoituksia tavanomaisia eläimiä enemmän. Emolehmät ovat yleensä hyvin terveitä.

Ruokinta koostuu pääasiassa kuivaheinästä, ja jonkin verran säilörehua, koska syksyn sato ei enää kuivu. Nurmiheinien seassa on lisäksi mm. sinimailasta. Eläimille ei syötetä ollenkaan viljaa. Suurin osa eläimistä mahdollisuuksien mukaan laitumilla kesällä, mutta koska koko karjalle ei toistaiseksi riitä laitumia talouskeskuksen lähellä täydelliseen ruokintaan niin osalla on oleskelulaidun, ja ruokintahäkit. Laiduntamista laajennetaan koko ajan etälaitumille, jolloin kaikki eläimet mahdollisuuksien mukaan saavat ruokansa laitumelta kesällä. Osa sonneista ja hiehoista oleilee ulkona myös talvella lähilaitumilla, jossa kuivitetut katokset ja paaliruokinta sekä sulana pidetty vesi. Angussonnit on luonteeltaan rauhallisia ja laidunnus onnistuu hyvin, kyyttösonnit vaihtelevasti 🙂

Ostorehuna vain luomutuotantoon sallitut kivennäiset.

Ensimmäiset omat angusvasikat syntyivät keväällä 2015. Ensimmäiset emot ovat vapautettu teineinä Huittisten vankilasta! Itäsuomenkarjaa on ollut kauemmin, v 2012. Nyt kaikki teuraseläimet on meillä syntyneitä ja kasvaneita.

 

KANAT

Rotu bovans.

Kanat ruokitaan omalla viljalla, lisänä kanankalkki ja hitusen luomurypsiöljyä,luomuhernerouhetta sekä viljan oraita, luomuperunaa.

Tilallamme viljellään toistaiseksi myös viljaa; mm.luomukauraa hiutaleiksi  ja luomuvehnää.